28 czerwca 2014

Zielona sałatka sledziowa z papryka i kiełkami fasoli mung (dietetyczna)

Wczoraj udało mi się wyczarować bardzo smaczną i delikatną w smaku sałatkę ze śledzi.

Wydawać by się mogło, że okres letni nie sprzyja spożywaniu śledzi, a jednak ta sałatka sprawia, że walczymy ze stereotypem jedzenia śledzi tylko w adwentowym okresie.
Jeśli ją zrobisz, na pewno ją polubisz i zaserwujesz ją jeszcze nie raz na kolację, czy jako dodatek do grillowanych warzyw.



Zielona sałatka śledziowa z papryką i kiełkami fasoli mung

Liczba porcji: 2
Czas przygotowywania: 10 minut (+ 30 minut namaczania filetów)
Koszt całej sałatki: ok 8 zł


Składniki:

100g śledzi solonych
150g cebuli cukrowej
60g zielonej papryki
30g kiełków fasoli mung
łyżka posiekanej natki
łyżka posiekanego koperku
15g młodej marchewki
20g kukurydzy z puszki
20g białego sera
70g jogurtu naturalnego 0%
łyżeczka curry
odrobina pieprzu
zioła prowansalskie



1. Śledzie przelewamy wodą. Wkładamy do miski, zalewamy kolejną porcją wody. Moczymy przez ok 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy nadal są słone, jeśli tak, to znów przelewamy wodą. Jeśli są w sam raz, kroimy je na małe 1,5 cm kawałki. Przekładamy do miski.
2. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę (jeśli mamy niewielkie główki, jeśli są duże, dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki)
3. Paprykę kroimy w paseczki bądź małe kwadraciki.
4. Kiełki myjemy, jeśli wymagają odcięcia korzonków, to przycinamy je nieznacznie. Jeśli kiełki są długie, kroimy je na pół.
5. Marchewkę ścieramy na tarce, bądź skrobiemy płaty skrobakiem do warzyw.
6. Dodajemy zieleninkę, kukurydzę i kruszymy biały ser. Mieszamy z jogurtem. Doprawiamy przyprawami. Wkładamy do lodówki by się schłodziła i "przegryzła".

TIPY:
Sałatka jest w wersji dietetycznej, ale jeśli nie jesteś na diecie, możesz:
- zamiast białego sera dodać ser feta
- jogurt wymieszać 1:1 z majonezem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz