23 czerwca 2014

Serek wiejski z jagodami - propozycja na II sniadanie (albo pierwsze -.- )

Wczoraj wybrałam się na jagody. Niestety nie do lasu a samochodem na ruchliwą trasę krajową, by nabyć jagody w cenie 10zł/litr.
Nie miałam zbyt dużego wyboru, toteż jagody nie są aż tak mocno dojrzałe jak lubię.

Dziś postanowiłam zrobić na II śniadanie bardzo prosty posiłek, który można zrobić w kilka chwil nie posiadając skomplikowanych narzędzi.
W sam raz do pracy, wystarczy zapakować jagody do pudełeczka a w drodze do pracy kupić serek wiejski. Do przygotowania nawet nie potrzebujemy w zasadzie miski, bo kubeczek z serka może posłużyć za miseczkę. To wszystko jest do wykonania nawet na biurku księgowej, o ile zachowamy ostrożność i nie pociapiemy jagodami dokumentów :)

Przepis banalny, raczej jest inspiracją niż przepisem samym w sobie, ale stanowi idealne połączenie proporcji, które w zależności od zapotrzebowania kalorycznego można zwiększać, bądź zmniejszać.
Smakuje wybornie i obłędnie. Nie jest za słodki, świetnie orzeźwia.

Przepis z dedykacją dla osób na diecie, ale i nie tylko - cały posiłek to tylko około 110 kcal (w zależności od użytego serka)



Serek wiejski z jagodami

liczba porcji: 1
czas przygotowania: 2 minuty
koszt: ok. 2zł - 2,50zł

Składniki:
100 g serka wiejskiego light
50 g jagód
szczypta cynamonu


1. Serek przekładamy do miseczki.
2. Jagody płuczemy, dodajemy do serka.
3. Kilka razy rozgniatamy widelcem lub łyżeczką jagody o ścianki miseczki, by puściły sok.
4. Dodajemy szczyptę cynamonu do smaku (jeśli ktoś nie ma to z czystą odpowiedzialnością mówię, że może pominąć)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz