27 czerwca 2014

Pyszne piknikowe ciasto z jagodami na maślance

Zapowiedziałam wczoraj ciasto i dziś zgodnie z obietnicą zamieszczam przepis.



Pieczenie nigdy nie było moją mocną stroną, w zasadzie nie skłamię jeśli powiem, że dopiero stawiam pierwsze i niezdarne kroczki w tej dziedzinie. Dawniej potrafiłam zepsuć nawet ciasto z pudełka.
Dlatego chyba też bardziej niż innych cieszą mnie udane wypieki, a jeszcze jeśli zachwycają się nimi domownicy czy goście, to apogeum szczęścia mnie ogarnia.

Tak też było wczoraj z tym jagodowym ciastem. Po wyjęciu z blachy zostało zjedzone w większej połowie (a to przepis na dużą blachę). Miało być ciastem piknikowym, ale pogoda się drastycznie zepsuła więc niestety nawet jeśli jutro będzie ciepło, to ciasto już pewnie pikniku nie doczeka.
Dlaczego polecam go na piknik? Bo jest zwarte w swojej strukturze, nie kruszy się - jeśli pokroimy go na kawałki i owiniemy w folię to spokojnie przewieziemy je nawet na rowerze w koszyku. 

Główną zaletą tego ciasta jest prostota jego wykonania. Nie potrzeba nawet miksera by stworzyć ten prosty placek. Jedynym urządzeniem są 2 miski, łyżka i waga (bo przepis jest na gramy).
Jeśli chciałabym wytykać temu ciastu wady to jest ono niskie, nie wyrasta mocno i raczej nie prezentowałoby się okazale na stole świątecznym, ale w samo prawie jest do kawy, bo przecież smak jest równie ważny jak wygląd. A, że czasem nie można mieć wszystkiego to pyszny aromat wanilii, jagód i smak ciasta rekompensują jego uniżenie :)
Jeśli ktoś chciałby go zmodyfikować i powiększyć to proponuję podwójną porcję, lub zmniejszenie blachy.

Porcja ciasta 5x5 to jedynie 80 kcal.

Piknikowe ciasto z jagodami na maślance



Liczba porcji: 56
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Koszt: 9 zł

Składniki na ciasto;
350g mąki pszennej typ 450
200g cukru
250g maślanki naturalnej
100g oleju
2 jajka klasa L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy (5 kropli)

Składniki na kruszonkę:
70g twardej margaryny do pieczenia
60g cukru
90g mąki
aromat waniliowy (3 krople)


Ponadto:
300g jagód
30g mąki do obtoczenia jagód
5g margaryny do wysmarowania blachy




1. W misce umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i energicznie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Jagody myjemy, odcedzamy na sitku. Gdy wyschną, przekładamy do miski i obtaczamy w mące.
3. Blachę 40x35 smarujemy margaryną.
4. Zagniatamy kruszonkę do momentu, gdy będzie dość sypka.
5. Na blachę wylewamy ciasto, rozprowadzamy równomiernie po całości.
6. Na ciasto układamy jagody.
7. Jagody posypujemy kruszonką.
8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 min.





Notkę zaczęłam pisać wczoraj, dziś się wypogodziło i ciasta udało mi się uchować w sam raz na przyjemny dzień z pracą w ogrodzie w tle. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz