25 czerwca 2014

Krążki z cukinii



I opracowałam przepis na pyszną cukinię z patelni bez tłuszczu. Dawniej krążki z cukinii wyobrażałam sobie pod postacią smażonych, panierowanych w jajku i bułce w dodatku smażonych na tłuszczu. Taka cukinia wręcz nim ociekała, ale bardzo mi smakowała. Pomijałam nawet fakt, że potem było mi zwyczajnie ciężko na żołądku. Ta dzisiejsza sprawia, że nawet nie chcę pamiętać smaku tamtej "zeszłorocznej".
Nim przejdę do dziennika posiłków umieszczam krótki przepis lub raczej wskazówkę:)


Krążki z cukinii - odchudzone 



Składniki:

cukinia pokrojona w krążki
sól, pieprz
papryka ostra i słodka
curry
zioła prowansalskie

1.Cukinię solimy, pieprzymy i delikatnie obsypujemy przyprawami z dwóch stron. Zostawiamy na ok. 5 min. aż puści soczek.
2. Patelnię rozgrzewamy układamy na suchej krążki. Nakrywamy przykrywką (najlepiej mniejszą niż średnica patelni tak by cukinię szczelnie otulić.
3. Za minutkę lub dwie przewracamy cukinię na drugą stronę. Przyprawy powinny się odrobinkę przyrumienić uwalniając aromat. Znów trzymamy cukinię minutkę pod przykryciem.
4. Przewracamy znów na pierwszą stronę i podlewamy odrobinką wody, dosłownie taką by delikatnie przykryła dno patelni. Nakrywamy przykrywką, gdy woda odparuje, przewracamy cukinię, dolewamy wody i powtarzamy czynność jeszcze raz.
5. Cukinia powinna być już gotowa - jeśli jest ona starsza może wymagać kilkakrotnego podlania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz