25 czerwca 2014

Dary czerwca w szklance, czyli sałatka owocowa na drugie sniadanie

Korzystanie z sezonowych owoców jest bardzo ważnym elementem diety.
Owoce powinniśmy spożywać każdego dnia, ale warto zachować umiar w porcjach.

By nie odczuwać nieprzyjemnych skutków ich działania, powinniśmy jeść je w pierwszej połowie dnia. Najlepiej na drugie śniadanie.

Dlaczego nie wieczorem?
Wieczorem możemy pozwolić sobie na zjedzenie owocu, ale należy pamiętać, że mogą być one przyczyną wzdęć i sprawią, że nawet przed pójściem spać będziemy ociężali, ze względu na umiarkowaną aktywność fizyczną wieczorem. Owoce zawierają dużo wody, przez co są moczopędne, a chyba nikt z nas nie lubi wybudzać się w środku nocy na "siusiu" :) Ostatnim argumentem niech będzie to, że podnoszą szybko poziom glukozy, niestety tylko na chwilę. I po kolacji owocowej może okazać się, że skusisz się na jeszcze jedną - bardziej treściwą kolację. A to już odstępstwo, na które w diecie miejsca być nie powinno.

 Dary czerwca w szklance, czyli sałatka owocowa na drugie śniadanie 



Liczba porcji: 1
Czas: kilka minut (2-3 minuty)
Koszt: ok. 3 zł

Składniki:
40g rukoli
1 morela (ok 40g)
50g truskawek (ok 5 sztuk)
30g malin (ok 6-8 sztuk)
40g jagód
5g suszonych owoców goji
10g orzechów włoskich
30g jogurtu naturalnego 0% (2 łyżki)

W szklance układamy warstwami:

1/2 rukoli
morel pokrojona w kostkę
truskawki pokrojone w kostkę
łyżka jogurtu (tego rzadszego z wierzchu)
1/2 rukoli
maliny
jagody
łyżka gęściejszego jogurtu (z głębi pojemnika-.-)
owoce goji
orzechy


Wkładamy do lodówki, żeby porządnie się schłodziło :)

Sałatka jest świetną propozycją dla kobiet, nie tylko ze względu na właściwości odżywcze ale też doskonale reguluje gospodarkę wodną, pomaga zachować promienny wygląd i dostarcza organizmowi potrzebnych witamin by latem olśniewać wyglądem.
Rukola - zawiera witaminy z grupy A,C i K ponadto w jej liściach magazynowane jest żelazo i wapń
Morele - nadają skórze młodzieńczy wygląd - zawierają dużo potasu, żelazu, wapnia i fosforu. Witaminy: B, C, PP. Są świetnym źródłem błonnika.
Truskawki - niewiele osób wie, że jedzenie truskawek rewelacyjnie poprawia kondycję włosów
Maliny  - wzmacniają naczynia krwionośne, ograniczają nadmierną produkcję sebum, wygładzają skórę i ujędrniają*
Jagody - są uważane za jedne z najbardziej wartościowych owoców pod względem odżywczym dla skóry. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek, pozwalają pozbyć się plam i niedoskonałości na skórze.
Jagody goji - w ostatnim czasie powiedziano już o nich chyba wszystko, kwintesencją niech będzie to, że zapobiegają starzeniu się skóry
Orzechy włoskie - ze względu na zawartość kwasów Omega-3 pozwalają na odpowiednie nawilżenie skóry.



Odmładzające właściwości malin

Dania dobre dla skóryDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz: